A nőből anya születik

Hogyan születik meg a nőből az anya? Mikor történik ez meg? Mire van hozzá szükségünk a kisbabánkon túl? Hol vannak az anyaság határai? És mi lehet a következménye, ha ezzel nem foglalkozunk?

Ezeket a kérdéseket járom körbe a következő 3 részes cikk sorozatban.
Ismerd meg te is az anyai lelkiséget!

Az anyává válás lelki munkát igényel, amit minden nőnek el kell végeznie a saját belső világában. De ez a lelki munka valójában a személyiség fejlődése egy új irányba. A végeredmény az anyai azonosulás és az anyai öntudat, ami mindent érzésünkre és gondolatunkra hatással lesz. ennek köszönhető a babával kapcsolatos élmények mély és bensőséges átélése.

Fontos tudnod, hogy az anyai öntudat, az anyaság nem akkor születik meg, amikor a baba a születés után felsír. Már a várandósság alatt elkezd benned formálódni, így hónapok alatt megvalósuló folyamatról beszélhetünk.
Egy folyamat, ami minden kismamában egyedi, mégis mindenkiben közös.

Minden anya kifejleszti az érzések és viselkedések egészen új készletét, miközben a felszínen ugyanaz a nő marad, mint azelőtt. Sajnos a pszichológiai modellek nem számolnak azzal a hatással, amit az anyaság gyakorol a nő lelkiségére, de az anyasággal olyan terepre téved a nő, amely teljesen ismeretlen még egy nem-anya számára. Semmilyen korábbi tapasztalatához sem hasonlítható.

Függetlenül attól, hogy melyek és milyenek az előzetes motivációk, a gyenge pontok, a korábbi érzelmi reakciók, amint anyává válunk, bizonyos ideig teljesen új lelkülettel fogunk működni. Ez az anyai tudat elnyomja, kiszorítja a korábbi lelki jelenségeket, és központi helyet foglal el a belső világunkban. Mondhatnám azt is, hogy teljesen átalakítja azt.

A születendő gyermeked egy ideig biztosan meghatározza gondolataidat, félelmeidet, reményeidet, fantáziádat. Befolyásolja az érzéseidet, tetteidet, még a legelemibb érzékelő és információ-feldolgozó rendszereidet is.

Egy gyermek átrendezi a kedvtelések és örömforrások körét; és igen valószínű, hogy részben átalakítja az alapvető értékrendedet. Emellett komoly hatással van a korábbi kapcsolataidra: anyaként átértékeled a közeli kapcsolataidat és újra fogalmazod szerepedet a családod történetében is.

Ez mind természetes folyamat, amire fel kell készülnöd még a várandósság alatt, hogy harmónikus anyaságot alakíthats ki kisbabádnak.
De az anyaság megjelenésével mi történik korábbi személyiségeddel? Meddig tart az anyaság szerepének egyeduralma?
Kattints a következő részre, hogy megtudd!