Az alvásmegvonás (kevéssé ismert) hatásai

Az alvásmegvonás (kevéssé ismert) hatásai

Tudtad, hogy az alvásmegvonás kínzási eszköz? Halál komolyan. Már a középkorban is használták, népszerűsége pedig a mai napig töretlen.

 

És igen, egy újdonsült szülőpár ennek a kínzásnak van kitéve. Persze nem szánt szándékkal.

Kisbabánk nem azért csinálja ezt velünk, hogy mi szenvedjünk. Hanem azért, mert a születéséig minden folyamatosan volt biztosítva számára:

  • kiegyensúlyozott volt a pocakod hőmérséklete,
  • a köldökzsinóron keresztül mindig jött a táplálék és az oxigén,
  • és folyamatos fizikai és érzelmi kapcsolatban volt veled.

 

A születéssel pedig ezek mind megszűntek. A biztos kényelemből a bizonytalan világba került, ahol olyan ismeretlen érzetekkel találkozik, mint az éhség, a szomjúság, a bélgázok feszítése vagy a túl hideg / túl meleg környezet.

Igényeit pedig azonnal közli a világ felé, hogy te segíts neki megoldani minden nehézséget, hiszen nélküled nem is létezik.

És ezt éjjel is képes megtenni. Akár pár óránként.

Ennek eredménye a nem alvásod.

 

 

DE MI ÉS MIÉRT IS TÖRTÉNIK VELED, HA NEM ALSZOL?

Voltak kísérletek, hogy mit is eredményez a hosszútávú alvásmegvonás. Az egyik kísérletben nem engedtek patkányokat aludni, akik egy hónapon belül el is pusztultak. Egy másik kísérletben emberektől vonták meg az alvást pár napig. Kivétel nélkül hallucinálni kezdtek, de többen epilepsziás rohamot is kaptak.

Az alvás ugyanis segít, hogy ne töltődjön túl az agyunk. Legyen időnk a napi információkat, élményeket és tapasztalásokat feldolgozni, és elmenteni, rendezni a hosszútávú memóriánkba. Pont, mint az Inside Out (Agymanók) című mesében.

Imádom azt a mesét! Olyan jól mutatja meg az érzéseink működését…

 

Ha ezt nem adod meg az agyadnak, akkor nem csak folyamatos fáradtságot fogsz érezni. Hanem…

  • Nagyobb eséllyel és korábban kopogtathat majd az időskori demencia.
  • Felgyorsul az öregedés, lelassul a sejtszintű anyagcseréd, ami meglátszódik a bőrödön, a ráncaidon, az ősz hajszálaidon.
  • Lelassul a gondolkodásod, mert az agyad frontális lebenyébe nem jut elég vér.
  • Lelassulnak az agyhullámok, ami kihat a döntéshozatalodra, így nehezebb tisztán gondolkodni.
  • Alacsonyabbá válik a stresszküszöböd, vagyis könnyebben és gyorsabban leszel ingerült, miközben nem tudod megfelelően végig gondolni a dolgokat.
  • Előbb válik az idegrendszered túlterhelté. Ezzel olyan mentális állapotba kerülsz, amiben képtlen leszel jól reagálni és kizárólag rossz döntéseket hozol.

 

Ez az egyik pont, ahol az akut stressz krónikussá válhat, és közelebb vihet téged az anyai kiégéshez vagy a depresszióhoz.

 

Az anyává válásnak szerves része, hogy újszülöttünket megvédjük, gondozzuk, tápláljuk és fejlesszük. Akár megállás nélkül. Akár pihentető és elegendő mennyiségű alvás nélkül.

De van egy pont, ahol meg kell állnunk, és észre kell vennünk, hogy ha nem adunk időt magunknak – az agyunknak – a pihenésre, a töltekezésre, akkor sokkal nagyobb problémánk lesz.

 

EGY LEMERÜLT ELEM SEMMIT SEM KÉPES MOZGÁSBAN TARTANI. EGY LEMERÜLT ÉDESANYA NEM KÉPES ÖNMAGÁT ÉS A GYERMEKÉT GONDOZNI, FEJLESZTENI ÉS TÁPLÁLNI. EGY LEMERÜLT NŐ – AKI ÉDESANYA IS – NEM KÉPES A TÁRSÁVAL BESZÉLGETNI, TÖRŐDNI, EGYÜTT LENNI.

 

Tedd magadat az első helyre, hogy adni tudj!

Találd meg a módját, hogy aludj!

 

A mosott ruhák kárára. A ki-nem-pucolt WC kárára. A le-nem-törölt polcok kárára. A főtt kaja kárára. Dobj ki mindent a napirendedből, ami nem létszükséglet.

MERT A PIHENÉSED IGENIS LÉTSZÜKSÉGLET! 

TEGYÉL LÉPÉSEKET MOST!

Csatlakozz te is az ingyenes Léleknasi kihíváshoz, és töltsd fel magad energiával!

Léleknasi öngondoskodási kihívás

7 napos ingyenes kihívás Neked, hogy megismerd az öngondoskodásod fontosságát és szerepét az anyaságodban.
7 nap, ami arról szól, mit tudsz tenni azért, hogy töltekezz és kiegyensúlyozottabb édesanya lehess.

Ha szeretnél felszabadultabb lenni az anyaságodban, akkor tarts velem!
Dolgozzunk rajta egy hétig együtt!