Az érzelmi intelligencia fejlesztés hatása a dackorszakra

Az érzelmi intelligencia fejlesztés hatása a dackorszakra

Ahhoz, hogy megérthesd, hogyan lesz segítségedre életed (és gyermeked élete) végéig a gyermeked érzelmi intelligencia fejlesztése, mindenekelőtt meg kell értened, hogy miről szólnak gyermeked első évei.

Ebben a bejegyzésben az a célom, hogy máshogy nézz a dackorszakra. Válts mindset-et a dackorszakkal kapcsolatban!

A szülőktől általában azt kapom, hogy a dackorszak kegyetlen, borzasztó. A gyerek kezelhetetlen, félnek a nyilvános hisztiktől. Hallottam már olyat is, hogy a szülők szorongva indulnak el otthonról a gyerkőccel, mert mi lesz, ha hisztizni kezd más emberek között.

Ők azt nézik, hogy a dackorszak nekik miért rossz. És nem azt, hogy miről szól a gyermekük számára.

A dackorszak – véleményem szerint – akkor kezdődik, amikor a gyermeked elkezd járni. A szabad mozgással együtt pedig megtapasztalja azt is, hogy van ráhatása a dolgok alakulására. És elkezdi tesztelgetni, hogyan és milyen hatást válthat ki a tárgyakból és az emberekből. Mindezt a legjobb esetben nem a külvilágban kezdi el gyakorolni, hanem a legbiztonságosabb közegben, vagyis otthon és veled, az édesanyjával – és persze az édesapjával.

Mindset váltás 1. | A dac nem azt jelenti, hogy bármit elrontottál volna

Amikor a gyermeked dacos veled, vagy otthon hisztizik, esetleg dobál vagy harap, az nem azt jelenti, hogy te valamit elrontottál. Nem azt jelenti, hogy te rossz szülő vagy. És nem azt jelenti, hogy utál.
Épp ellenkezőleg. Mer önmaga lenni. Meri kifejezni mindazt, amit neki ott és akkor meg kell tanulnia. Biztonságban érzi veled magát, és tudja, hogy te nem fogod elítélni, megítélni és bánta azért, amit ösztönből csinál.

Minden gyerek így indul neki, aztán azzal, hogy megítélik és bántják, tiltják és szankcionálják, megtanulja, hogy nem lehet őszinte és nem lehet önmaga. Az ezzel járó belső feszültség pedig csak nő, tartós lesz, aminek valahogy előbb vagy utóbb ki kell jönnie.

Az, hogy a gyermeked nyilvános helyen hisztizik, azt jelezheti, hogy otthon nem meri vagy tudja tesztelni a ráhatását. Hogy ennek mi van a hátterébe, azon el tudsz gondolkozni. Az is lehet, hogy otthon is megtette és megteszi, viszont nem éri el a célját. A VALÓDI CÉLJÁT. Ezért próbálkozik a külvilágban, hátha onnan támogatást kaphat ehhez.

De nézzük meg, mi is ez a VALÓDI CÉL

A dackorszak az érzelem- és önszabályozás képességének elsajátításáról szól. A dackorszak végére jó esetben a gyermeked képes arra, hogy megnevezze az érzéseit, és tudja, mi váltotta ki belőle az adott érzést. Ehhez azonban teret és lehetőséget kell neki adni arra, hogy megismerje ezeket.

Rengeteg olyan képzéssel és nevelési tanáccsal találkozok magyar és angol nyelven is, amik arra fókuszálnak hogyan éld túl TE a dackorszakot, mert ezt túl kell élni. Vannak, akik elpoénkodják, és elsőre rávágják, hogy borral, alkohollal.

Mindset váltás 2. | A dackorszakot nem túlélni, hanem támogatni kell

Szerintem azonban a dackorszakról való gondolkodásmódunk megváltoztatásában van a kulcs. Ha tudom, hogy miről szól a dackorszak, tudom, hogy ebben az életszakaszban mire fogékony és mit kell elsajátítania a gyermekemnek, és ebben támogatni tudom, akkor mindketten profitálunk belőle. Igaz, ehhez nekem is kell fejlődni, tanulni, de ha jól csinálom, akkor nem állóháború alakul ki közöttünk nap mint nap, hanem a kisebb csaták végére együttműködés és win-win kompromisszum kerül.

Ahhoz, hogy jól tudjuk fejleszteni a gyermekünk érzelmi intelligenciáját, meg kell értenünk, hogyan működik az idegrendszer paraszimpatikus ága, mi is az a vaginális tónus, és miért is működik jobban azon 6-8 éves gyerekek érzelmi önszabályozása, akik rendszeresen sportolnak. Meg kell ismernünk a stressz és a nyugalmi állapot idegrendszeri, hormonális és fiziológiai hatásait. És azt is, hogy ezek hol támogatnak minket, hol hátráltatnak, illetve azt, hogyan tudjuk azonnal vagy hosszútávon aktivizálni vagy megszüntetni őket.

Azok az amerikai képzések, amiket elvégeztem, részletesen kitérnek ezekre, és ezeket az információ halmokat egyesítem a most készülő Gyerekek érzelmi intelligencia fejlesztése 5 lépésben tréningemben.

A lényeg, hogy a gyermekeink érzelmi intelligenciájának 5 lépéses fejlesztésével úgy lehet akár 30 másodperc alatt megszakítani a dackorszak hisztijeit, hogy közben fejlesztjük a gyermekünk idegrendszerét is. Ez pedig hosszútávú előnyökkel jár számára és számunkra is. Ezekről az előnyökről itt olvashatsz.

Az egyik ülésemen nem csak ketten voltunk jelen a kliensemmel, hanem a nagyobbik lánya is. Adél, a mindössze 3 és fél éves kislány a nyugodt beszélgetésünk érdekében mesét nézhetett telefonról, és az anyukájával megállapodtak abban, hogy 2 részt nézhet meg a Bori című meséből. Tette mindezt a szekrénybe bújva. Amikor vége lett a második mesének, és nem kapott harmadikat, beindult a klasszikus dackorszakos hiszti.

Mivel az ügyfelem már bizalommal volt felém – de ő maga még nem tanulta meg az 5 lépéses módszert -, az engedélyével elkezdtem beszélgetni a lányával. Két mondatot mondtam el Adélnak, és a teljes hiszti megszűnt. Pedig előtte – bár egyszer-kétszer látott videón keresztül – nem beszélgettünk. Az esetről a kliensem is beszél egy vele készített interjúban, amit ide kattintva tudsz meghallgatni.

Talán mondanom sem kell, hogy azóta ez bevett módszer lett az ügyfelemnél, és sikerrel alkalmazza, pedig még előtte áll a módszer elsajátítása.

Ennek a fejlesztésnek köszönhetően pedig olyan agyi idegpályákat tudunk létrehozni a saját és a gyermekünk elméjében is, ami hosszútávon lesz számára – és számunkra is – hasznos. És bár a gyerekek érzelmi intelligenciáját bizonyos fokig meghatározza a vele született temperamentumuk, de alakítható is a szülők hozzáállásával. Kutatások szerint már egészen a születéstől kezdődően befolyásoljuk a gyermekünk paraszimpatikus idegrendszerének fejlődését, ezzel pedig az érzelmekkel kapcsolatos élményeket és a jövőbeli érzelmi egészségüket.

Az érzelmileg egészséges gyermekek és felnőttek jobban reagálni a stresszes helyzetekben, könnyebben találnak megoldásokat, hiszen nem bénítja le őket az az érzés halom, amit a stressz vált ki belőlük. Ezek a gyerekek és felnőttek könnyebben alakítanak ki társas kapcsolatokat. És e kapcsolatok mélyebbek, értékesebbek, mint más gyerekek és felnőttek kapcsolatai.

Ezek a gyerekek és felnőttek ellenállóbbak mentálisan és fizikálisan is. A stressz, a nehéz érzések és helyzetek megfelelő kezelésével képesek megóvni magukat a pszichoszomatikus betegségektől, mint például a rendszeres fejfájás, migrén, a szív és érrendszeri megbetegedések, a rákos megbetegedések vagy épp a depresszió. A stressz nem megfelelő kezelése és az érzelmeinktől való elzárkózás ugyanis a legnagyobb veszélyfaktor ezen – akár halálos – betegségek esetén.

De ha ez így van, miért nem csináljuk ezt? Miért nem használjuk az érzelmi intelligencia fejlesztést?

Egyszerűen azért, mert a legtöbbünknek nincsen erre mintája. Nem tanultuk meg, és nem is tanították meg nekünk. A mi neveltetésünknek nem volt alapja, hogy a mi érzéseinkkel tudatosan foglalkozzanak a szüleink, és mi is tudatosan tanuljunk meg általuk foglalkozni ezekkel.

És ezt nem gonoszságból tették velünk, hanem azért, mert tudták, hogy ezzel így kell foglalkozni. Nekik sem mondta és tanította meg senki. Az ezzel kapcsolatos kutatások csupán az elmúlt 30 évben indultak meg, és az elmúlt 10 évben látnak napvilágot az átfogó kutatások eredményei.

Most látjuk, hogy mit okoz az érzelmeinktől való elzárkózás. És most alakulnak ki azok a módszerek, amiket használva hosszútávú eredmények érhetők el.

Az általam használt 5 lépéses módszer is egy hosszútávú, több mint 10 évet felölelő kutatás eredményeként született meg. Tudományos módszerekkel, orvosi diagnosztikai eszközökkel alátámasztott lépéssor, ami sok száz szülő tapasztalataiból indult ki, és a pszichológiai ismeretekkel ötvözve alakult egy kerek egésszé.
Egyrészt ezért tettem le a voksomat emellett. Másrészt azért, mert nálunk bevált. Nálunk nincs klasszikus dackorszak, pedig lassan már egy éve tart. Sőt, a fenti példából is láthatod, hogy egy „vadidegen” gyermeknek is hatásos segítséget tudtam adni vele.

Hiszem, és önmagamon is megtapasztaltam, hogy ennek a módszernek az elsajátításával nem csak a gyermekeinknek tudunk segíteni, hanem önmagunknak is. Mert közelebb visz minket önmagunkhoz azáltal, hogy megismerjük az érzéseinket és a mögöttük meghúzódó szükségleteinket. Éppen ezért ez is része a velem dolgozó édesanyák folyamatának. Nem csak megtanulják a módszert, amikor készen állnak rá, hanem a közös utazásunk kezdetétől, folyamatosan alkalmazom rajtuk, hogy kialakíthassák azt az anyaságok és életet, ami őket szolgálja.

De ahhoz, hogy jól tudd alkalmazni ezt az 5 lépést, valamilyen mértékben neked is rendben kell lenned érzelmileg. Ha folyamatosan feszült és frusztrált vagy, akkor nem garantált a siker.

A dackorszakban a gyermekedben érzelmi káosz honol. Ha te nem tudsz nyugodt maradni, miközben benne tombol a káosz, akkor nem tudsz neki segíteni. Ha csatlakozol ehhez a káoszhoz, akkor a benne lévő káosz is csak fokozódik.

Ha Te is szeretnéd elsajátítani a gyermekek 5 lépéses érzelmi intelligencia fejlesztésének módszerét – függetlenül a gyermeked korától, kérlek, nézd meg az ehhez kapcsolódó ingyenes másfél órás webinárt a lenti gombra kattintással.