Honnan ered az anyai dühöd?

Honnan ered az anyai dühöd?

Nem fogok kertelni, és már itt, az írásom elején kerek-perec kimondom, mire van szükség ahhoz, hogy nyugodtan tudj reagálni a gyermekedre. Hogy ne legyél állandóan dühös és mérges.

 • Önismeretre.
 • Önszeretetre.
 • Öngondoskodásra.
 • Önbizalomra.

De szeretném megosztani veled, hogy miért is ez a négy dolog az, ami létfontosságú egy édesanya számára.

 

Az anyai düh forrása

Az anyai düh olyan tényező, amiről nagyon kevés szó esik, pedig általánosan megjelenő érzés. Mégis lesöpörjük az asztalról, és úgy kezeljük, mint egy olyan érzést, ami majd elmúlik.

Azonban az anyai düh nem az itt és most frusztráló eseményéből születik, hanem a bennünk mélyen megbújó és elnyomott igényekből, amikkel egyszerűen nem tanultunk meg foglalkozni. És azért nem tanultunk meg velük foglalkozni, mert senki nem tanított meg rájuk. Nagyon sokáig nem is volt része a gyermeknevelésnek az, hogy a gyermek megtanulja JÓL kezelni az érzéseit. És ma sem annyira elterjed ez a világban, amennyire szükség lenne rá. Felhívom a figyelmedet, hogy nem célom bűnösöket és felelősöket keresni. A lényeg, hogy ez van. Így alakult, és nekünk ezzel a helyzettel kell megküzdenünk. Pont.

Azzal, hogy anyává váltunk, elkezdtünk átalakulni. Máshogy akarunk csinálni dolgokat, máshogy gondolkozunk, és másra akarjuk helyezni a fókuszt. Sokan máshogy akarjuk nevelni a gyermekeinket, ahogy a szüleink csinálták, és ezt ki is jelentjük.

Csakhogy, ha máshogy akarjuk csinálni, mint ahogy a szüleink csinálták, ahhoz mintára is szükség van. Tehát ha nyugodtan akarsz reagálni a gyermekedre arra van szükséged, hogy legyen mintád arra, hogyan kell egy nehéz szituációt nyugodtan megoldani.

 • De mit kaptunk a szüleinktől mintaként?
 • Ők hogyan reagáltak ránk?
 • Mit tettek, amikor mi valamit nem úgy csináltunk, ahogy ők elvárták tőlünk?
 • Mire lett volna szükségünk ezekben a nehéz helyzetekben gyermekként?

 

A dühünk épp azért kel életre, mert anyaként azonosulunk a gyermekünk helyzetével. A bennünk élő gyermek átérzi a gyermekünk helyzetét, és előre jelezni akar nekünk, hogy valamit nem úgy csinálunk majd, ahogy neki (a belső gyermekünknek) szüksége lenne rá. Mert neki már hatalmas tapasztalata van benne, és törekszik rá, hogy a gyermekünk mást tapasztaljon meg, mint ő.

SEGÍTENI AKAR NEKÜNK.

Viszont, ha mi nem figyelünk rá oda – mert nem tanultunk meg odafigyelni rá, akkor eljön az atombombák kora.

 

 1. A belső gyermekünk először csak kiabál nekünk = növekszik a belső feszültségünk.
 2. Aztán még hangosabb lesz = már testi érzeteket vehetünk észre magunkon. Például megfeszül az állkapcsunk, ökölbe szorul a kezünk, behúzzuk a nyakunkat.
 3. Végül bedobja a nagyágyút, és megnyomja a kilövés gombot = elszakad bennünk a cérna, és elkezdünk üvöltözni, csapkodni, kiborulni.

 

A bennünk élő gyermek – aki még véletlenül sem gondolkodó lény, hanem ösztönlény –, átveszi az irányítást. Mindezt teszi azért, mert újra átéli ugyanazt, amit gyermekként élt át. Hiszen a gyermekünkkel azonosul.

 

Ezért mondom, hogy…

 • ha figyelmet szentelsz önmagad és a belső gyermeked megismerésére;
 • ha megtanulod tisztelni és őszintén szeretni azt, aki te vagy;
 • ha felfedezed, mire is van szükséged, és ezt meg is adod magadnak úgy, ahogy arra szükséged van,

akkor képes leszel nyugodtan reagálni a gyermekedre a nehéz pillanatokban is.

 

Azt nem ígérem, hogy ha megfelelően ismered, szereted és gondoskodsz önmagadról, akkor minden nehéz pillanatban higgadt és nyugodt maradsz majd. Ez hazugság lenne. Viszont sokkal kevesebbszer fog felrobbanni benned az az atombomba.

 

De gyakorlással eljuthatsz oda, hogy már azelőtt megálljt tudsz parancsolni a belső gyermekednek, hogy rátenyerelne a kilövés gombra. Meg tudod adni neki is és a gyermekednek is azt, amire szükségük van.

 

És nem véletlen, hogy az önbizalmat nem hoztam eddig be. Az önbizalmad azzal arányosan fog növekedni, ahogy egyre többször élsz át sikereket a belső gyermekeddel kapcsolatban. Ez a legjobb az egészben…

Ha megismered és megszereted magad, illetve kielégíted a szükségleteidet, nem csak a gyermekedre tudsz majd jobban reagálni. Nem csak könnyebb lesz ezáltal önmagaddal együtt élni. Hanem elkezdesz bízni önmagadban. Nem a külvilágtól várod, hogy megerősítsenek téged, mert felfedezed, hogy erre neked egyáltalán nincs is szükséged. Mert rendben vagy önmagaddal.

 

Milyen lépések várnak rád, hogy elérd a nyugodt és kiegyensúlyozott anyaságot?

 1. Kezdd el megismerni önmagadat, a múltadat, a traumáidat, a mintáidat.
 2. Nézd meg, mik is azok a társadalmi hiedelmek, gondolatok, elvárások, amiket magadra kötelezőnek veszel, és meg akarsz felelni nekik.
 3. Fedezd fel, mire is van szüksége a belső gyermekednek, és hogyan tudod ezt megadni neki.
 4. Aztán add is meg neki.

De előre felhívom a figyelmedet, hogy ez a négy lépés nem sprint, hanem maraton. És nincs semmiféle csodabogyó, amitől majd könnyen és azonnal eredményt érsz el.

Ez kő kemény munka önmagaddal. Őszintének kell lenned, időt és energiát kell befektetned.

 

Milyen segítséget tudsz igénybe venni, hogy elérd a nyugodt és kiegyensúlyozott anyaságot?

Elindulhatsz az úton egyedül vagy támogatással. Bármelyiket is választod, rendben van.

Ha úgy döntesz, hogy nem érsz rá évekig szórakozni a megoldás megtalálásával – mert az sem neked, sem a gyermekednek nem tesz jót -, akkor több lehetőség is adott számodra.

 • Választhatod a pszichológust. Bár egy terápiás folyamat évekig tarthat.
 • Választhatod a kineziológust, ha hiszel abban, hogy ő a segítségedre lehet.
 • És válaszhatod a coachingot, ami a nehézségedre fókuszálva, gyakorlatokon keresztül, rengeteg tudásanyaggal és pár hónap alatt képes gyökeres változást hozni az anyaságodba és az életedbe. Ezáltal pedig a gyermeked is egy kiegyensúlyozottabb és vidámabb édesanyát kap.

A lényeg, hogy akárhogyan is, de indulj el az úton.

 

Ha úgy döntesz, hogy támogatással mennél végig az úton, nem akarsz időt pazarolni az egyedüli kísérletezgetéssel, és a coaching szimpatikus számodra (vagy jobban megismernéd), akkor a lenti gombra kattintva tudsz időpontot foglalni online konzultációra.

Ezen a beszélgetésen együtt nézünk rá a helyzetedre, és megtaláljuk, merre is lenne érdemes elindulni, hogy elérd a célodat.

Ha úgy döntesz, hogy egyedül indulnál el az úton, akkor is szeretnélek támogatni, hogy a célod irányba haladj. A lenti űrlap kitöltésével feliratkozhatsz az ingyenes, 9 levélből álló, gyakorlatokkal és motivációval felturbózott ANYASÁG IRÁNYTŰ-re.

 

+1 TIPP, ha már felrobbant az az atombomba.

Nagyon fontos, hogy amikor a bennünk élő gyermek visszaadta a kezünkbe a hatalmat, akkor megnézzük mi is történt. De még fontosabb, hogy ha visszakaptuk az irányítást, akkor legyünk elég erősek és bátrak ahhoz, hogy bocsánatot kérjünk a gyermekünktől.

El kell neki mondanunk, hogy a mi reakciónk csakis belőlünk fakadt, és nem ő tehet róla.
Nem az ő felelőssége.
Nem az ő hibája.

És biztosítanunk kell róla, hogy bármilyen is legyen a reakciónk, nagyon-nagyon szeretjük őt.