Mi az az anyai kiégés?

Mi az az anyai kiégés?

A burnout (vagyis kiégés) egy több síkon ható fizikai-érzelmi-mentális kimerülés. Okai között szerepel többek közt a hosszú távú, nagy mértékű érzelmi megterhelés, negatív stresszhatások, az elismerés vagy a lehetőség hiánya.

 

A kiégés általában életünk egy bizonyos területén jelenik meg. Például a munkában vagy a párkapcsolatban. És van lehetőségünk rövidebb-hosszabb időre kilépni ezekről a területekről. A munka „csak” 8 órát vesz igénybe, letelt a 8 óra, és csinálok valami olyat, amit élvezek, ami feltölt. A párkapcsolatot – ha nagy nyűglődés, és nem okoz örömet – megszüntetem.

De az anyaság az más. Abból nem léphetsz ki.

 

Egyrészt azért, mert a kisbabád – ahogy megszületik – rád van utalva. Olyan abszolút felelősség ez, ami földhöz is vághat, amikor tudatosodik benned.

Másrészt, miközben az alvásmegvonással, magával a szüléssel és a regenerálódással is (mindegy, hogy természetes vagy császár) fizikai nehézségeid vannak, lelkileg letaglóz a felelősség és – első gyermekes anyáknál – a jövőben rejlő bizonytalanság.

Mentálisan pedig nem tudsz tisztán gondolkozni, mert a hormonok hatására egyszerre vagy 10 méterrel a föld felett és a pokol legmélyebb bugyraiban. Nem tudsz kilépni a saját testedből, hogy „Helló, most elmentem töltekezni, majd 4-6 óra múlva visszamászok ide”.

 

Az anyai kiégés szindrómát a nemzetközi szakemberek valódi és komplex problémaként ismerik el, amibe beletartozik az anyává válással járó mentális és lelki változás, a szülői mintáink, a gyermekkori tapasztalataink, a környezetünk hatásai, a párkapcsolatunk aktuális állapota, az önismeretünk, a túlterheltségünk, a gondolkodásmódunk, a rezilienciánk – vagyis az a képességünk, hogy érzelmileg rugalmasak tudjuk kezelni a változásokat. És még sok minden más…

 

Kutatások pedig igazolják, hogy az anyai kiégés gyógyítható.

 

AZ A CÉLOM, HOGY MINÉL TÖBB ÉDESANYÁT TÁMOGASSAK A FELISMERÉSEKBEN, A MEGISMERÉSEKBEN ÉS AZ ÁTALAKÍTÁSOKBAN. MERT HISZEM, HOGY A GYERMEKEINKNEK CSAK AZÁLTAL ADHATJUK MEG, AMIRE VALÓBAN SZÜKSÉGÜK VAN, HA ÖNMAGUNKKAL A LEHETŐ LEGNAGYOBB MÉRTÉKBEN MEGBARÁTKOZUNK.

HA RENDELKEZÜNK ÖNISMERETTEL, ÖNELFOGADÁSSAL, ÖNSZERETETTEL, ÖNMEGÉRTÉSSEL, ÖNBIZALOMMAL. EZEK MIND BELŐLÜNK JÖNNEK. RAJTUNK MÚLIK. KIZÁRÓLAG A MI FELELŐSSÉGÜNK.

 

És kiindulópontnak nagyon jó lehetőség a Mom Balance ingyenes 7 napos Léleknasi kihívása!
Érdekel? Akkor görgess egy kicsit lejjebb!

TEGYÉL LÉPÉSEKET MOST!

Csatlakozz te is az ingyenes Léleknasi kihíváshoz, és töltsd fel magad energiával!

Léleknasi öngondoskodási kihívás

7 napos ingyenes kihívás Neked, hogy megismerd az öngondoskodásod fontosságát és szerepét az anyaságodban.
7 nap, ami arról szól, mit tudsz tenni azért, hogy töltekezz és kiegyensúlyozottabb édesanya lehess.

Ha szeretnél felszabadultabb lenni az anyaságodban, akkor tarts velem!
Dolgozzunk rajta egy hétig együtt!