Túlterheltség ellen minimalizmus

Túlterheltség ellen minimalizmus

A túlterheltség érzése alattomos dolog. Észrevétlenül kúszik be a mindennapokba, és csak akkor érezzük a nyomását, amikor már nehéz vele bármit is kezdeni. DE!

A túlterheltséget saját magunknak kreáljuk meg.

Ez az igazság.

Mert az elménkben kezdődik. Mi indítjuk útjára azzal, amit és ahogy gondolunk. A végeredménye pedig az idegrendszerünk teljes kiakadása. De van erre megoldás. Hiszen, ha az elménkben születik meg, akkor jogunk és lehetőségünk is van átírni és átalakítani.

Hogy mivé?

Minimalizmussá.

Amikor az emberek meghallják a minimalizmus szót, azonnal az anyagias dolgok hiányára vagy a minimalista építészet és művészet alkotásaira gondolnak. És bár igaz, hogy a minimalizmus környezetünkben való alkalmazása a leglátványosabb, korántsem csak erről van szó.

Nem akarok történelem órát tartani, és nem fogom leírni neked, hogy mikor kezdődött a minimalizmus és milyen fejlődésen ment keresztül a mai napig. Azt viszont érdemes tudni, hogy nem kizárólag a materialista világra vonatkozik, és nem csak a fizikai környezetünkben jelenhet meg, hanem a mentális és lelki világunkban is. A gondolkodásmódunk és az életvitelünk is lehet minimalista, ami nem azt jelenti, hogy megszabadulunk minden földi jótól és kényelemtől. (Az a minimalizmus egy rendkívül szélsőséges irányzata csak.)

A minimalizmus mentális egészségünkre alkalmazható koncepciója arra vonatkozik, hogy a számunkra fontos dolgokra koncentrálunk. De azokra tudatosan figyelünk oda. Arról szól, hogy minden olyat, ami nem minket szolgál, amire valójában nincs szükségünk, azokat nem cipeljük magunkkal.

Egy 2019-ben publikált tanulmány szerint közvetlen kapcsolat áll fenn a minimalizmus és az életminőség között (Uggla, 2019). Két 2021-es kutatás (Ross, 2021; Vourneen, 2021) pedig rámutatott a mentális minimalizmus alábbi előnyeire:

1. Kevésbé érezzük magunkat stresszesnek

2. Koncentráltabbak vagyunk

3. Könnyebben tudunk új szokásokat kialakítani

4. Meglátjuk, hogy kik az igazi barátaink, támaszaink, segítőink

5. Képesek vagyunk leküzdeni a magány érzését és értékes, mély kapcsolódásokat kialakítani

6. Több időnk és energiánk marad a céljaink elérésére

Az anyaságunkban és az egész életünkben lehet vezérfonal ez a mentális minimalizmus, hogy arra figyeljünk, ami valóban fontos, valamint időt és energiát spóroljunk meg magunknak. Ezzel csökkenteni tudjuk a belső feszültségünket, a stressz-szintünket, és őszinte figyelemmel és cselekvéssel fordulhatunk afelé az élet felé, amit élni szeretnénk.

A minimalista anyaság tehát nem arról szól, hogy a minimumra tekerünk mindent. Hogy csak a minimális szinten foglalkozunk a gyermekünkkel, vagy hogy minimálisan vagyunk jelen az életében.

A minimalista anyaság arról szól, hogy kizárólag arra összpontosítunk, amire szükségünk van ahhoz, hogy olyan édesanyák, nők és emberek lehessünk, amilyenek lenni szeretnénk. De arra teljes figyelemmel összpontosítunk.

Megnézzük, hogy mik azok az életünkben, amik nem szolgálnak minket és a céljainkat, és ezeket igyekszünk a lehető legnagyobb mértékben kizárni.

A gondolkodásmódunknak ki kell lépni a külső elvárások zónájából. Le kell építenünk az elvárásokat, át kell kereteznünk a mintáinkat és meg kell értenünk az érzéseinket. Ki kell találnunk, hogy mi is az, ami VALÓBAN fontos SZÁMUNKRA. Nem a szüleinknek, nem a tágabb családunknak és nem a társadalom kisebb-nagyobb csoportjainak. HANEM NEKÜNK.

Persze tény, hogy a minimalista anyaság mindannyiunknak mást fog jelenteni, hiszen mindannyian mások vagyunk és másra vágyhatunk. A megvalósításhoz szükséges mindset azonban ugyanaz.

Szóval… A coach kérdez, a válaszokkal pedig te is közelebb kerülhetsz a saját minimalista anyaságodhoz.

  👉  Te mire vágysz valójában?

  👉  Pontosan mit is jelent az, amire vágysz?

  👉  Mi van ebben benne?

  👉  Mi gátol meg abban, hogy elérd?

Szeretnéd megtalálni a tűpontos válaszokat?
És legfőképp… Szeretnéd megvalósítani a legmélyebb vágyaidat?

Akkor tarts velem továbbra is! Figyeld a Mom Balance blogját, iratkozz fel a hetente küldött hírlevélre, és kövess, mert hamarosan indul az ANYA LELKE mindset podcast, amiben segítek, hogy átalakíthasd a mindsetedet egy olyan gondolkodásmóddá, ami téged szolgál.

A tudatos önismereti munka segít leépíteni a túlterheltséget és felépíteni egy mentálisan és lelkileg egészségesebb, kiegyensúlyozottabb anyaságot.

És ne feledd! Akár rend, akár rendetlenség honol bennünk, ezt a magot gyermekünk elméjében is elültetjük, tápláljuk és kibontakoztatjuk.

Megteremtenéd a belső rendedet?

Válassz a lehetőségek közül…

Személyre szabott coaching

A személyre szabott coaching folyamattal célzottan és megoldásfókusszal oldjuk meg a nehézségeidet. Nem cicózunk, nem maszatolunk, és nem merülünk el a múltban. De használunk mindent, amit csak lehet, hogy azzá az édesanyává válhass, aki mindig is lenni szerettél volna.

Csak egy elyő konzultációra kell időpontot foglalnod.

Érzelmi coaching gyerekeknek

Ingyenes webinár és online tréning, amiből megtanulnod a gyermeked érzelmi intelligenca fejlesztésének 5 lépésből álló, egyszerű módszerét.

Az Érzelmi coaching gyerekeknek online tréninget ajánlom túlterhelt édesanyáknak, akik könnyen elsajátítható, egyszerű eszközt szeretnének a kezükben tudni, hogy megelőzzék és hatékonyan kezeljék a gyermekkor érzelmileg túlfűtött korszakait.

Anyaság iránytű mini tréning

9 napos ingyenes mini tréning Neked, hogy felfedezhesd, mi okozza a túlterhelt anyaságot.
9 levél, ami segít megérteni, mi is történik veled.
Ha már tudod, mi a probléma forrása, biztos vagyok benne, hogy képes leszel alakítani rajta!

Ha szeretnél felszabadultabb lenni az anyaságodban, akkor tarts velem!
Dolgozzunk rajta együtt!